• Pol roka v USA

          • Pred pandémiou sa prihlášky na druhý polrok amerického výmenného programu uzatvárali v októbri. Vzhľadom na tohtoročný rekordný počet študentov už teraz obsadzujeme posledné miesta na najobľúbenejší stredoškolský program v USA s nástupom v januári 2023. Uzávierka prihlášok je 25. mája – do tohto termínu je potrebné skompletizovať všetky dokumenty.

            Ak plánujete v druhom polroku školského roka 2022-23 pobyt na strednej škole v USA, nie je na čo čakať – kontaktujte nás ihneď a uchmatnite si jedno z posledných voľných miest.

            Výmenný program predstavuje cenovo najdostupnejšiu možnosť stráviť rok/polrok na štátnej strednej škole v USA. O študentov sa starajú dobrovoľnícke hostiteľské rodiny, vďaka ktorým sa naši stredoškoláci oboznámia so životom v USA a získajú veľa nových skúseností a zážitkov.

            Zároveň už otvárame ďalšiu sezónu a prijímame prihlášky na výmenný program USA s nástupom v auguste 2023. Ako každý rok, počet miest je obmedzený. Vyžiadajte si ponuku a začnite plánovať už teraz.

            Teší sa na Vás

            InterStudy (info u p. Walther)

             

          • Deň narcisov

          • Vážení rodičia,

            28. apríla (štvrtok) sa koná Deň narcisov. 

            Naši žiaci sa každý rok zúčastňujú tejto zbierky.

             Ak sa rozhodnete prispieť na podporu tejto zbierky, účelom ktorej je získať zdroje na celoročnú adresnú pomoc onkologickým pacientom v rôznych formách, ale tiež na edukácii verejnosti - predovšetkým mladej generácie - smerom k prevencii, Liga proti rakovine naším prostredníctvom tlmočí svoje veľké poďakovanie.

            Narcis je symbolom podpory a spolupatričnosti už 26 rokov. Príspevok do zbierky je dobrovoľný, v ľubovoľnej sume. Ďakujeme.


            Do 6.5. je možné podporiť zbierku zaslaním SMS na 848 v hodnote 3,- Eurá.


            ĎAKUJEME

            S pozdravom,

             

            Liga proti rakovine SR

          • Písomné vyhlásenie o bezpríznakovosti

          • Dobrý večer, vážení rodičia a milí žiaci,

            po veľkonočných prázdninách Vás touto cestou žiadame o vyplnenie Písomného vyhlásenia o bezpríznakovosti - ako žiakov, tak aj rodičov, vzhľadom na zajtrajšie celoškolské rodičovské združenie o 15:30. 

            Keďže rodičovské združenie sa bude konať prezenčne, poprosíme Vás, rodičov,  o nosenie rúška v triede a v priestoroch školy.

            Ďakujeme a tešíme sa na zajtrajšie stretnutie.

          • Dôležité upozornenie pre rodičov a žiakov

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            náš partner pre pedagogicko psychologické poradenstvo a prevenciu (CPPaP BA III.), s ktorým veľmi intenzívne spolupracujeme,  nás upozornil na veľmi nebezpečný fenomén zneužívania voľnopredajných liekov obsahujúcich paracetamol. Dnes o tom už informovali aj médiá:  Ide o istú formu výzvy/hry, ktorá sa vyskytuje na sociálnych sieťach (spomenutý v médiách bol napr. TikTok).

            Nasledujúce riadky uvádzame ako návod na prevenciu pre rodičov, triednych učiteľov, ale aj ako prevenciu pre Vašich mladších súrodencov, rodinných známych, ktorí sú rodičmi teenagerov - Prosíme Vás, aby ste zaznamenali aj vážny fakt, že protidrogová prevencia sa rozširuje aj na zneužívanie liekov proti depresii a na spánok: Xanax, Lexaurin, Stilnox a pod., ku ktorými niektorí žiaci vedia prísť nelegálnym predajom.

            V nasledujúcich dňoch budeme v škole uskutočňovať zvýšenú prevenciu aj v tomto zmysle: Nebezpečenstvo užívania liekov - voľnopredajných alebo viazaných na recept  bez lekárskeho odporúčania a ich nebezpečný účinok  predávkovania.

            V nasledujúcich riadkoch uvádzame - citujeme text nášho partnera, Centra pre pedagogicko psychologické poradenstvo a prevenciu:

            Vážení rodičia,

            chceme Vás upozorniť na riskantný jav, ktorý toho času beží medzi deťmi/mladými ľuďmi.

            Na Kramároch už je prijaté v krátkom čase piate dieťa po predávkovaní paralenom.

            Prosíme o spozornenie pri zmenách nálady, zvláštnom správaní, ktoré sa toho času môže významnejšie prejavovať.

            Taktiež prosíme o taktné upozornenie Vašich detí, že v súčasnosti sa deje medzi nimi takýto jav a že je nebezpečný.

            Je nanajvýš potrebné prichádzať k nim skôr s dôverou, ako vytvárať tlak v zmysle, že v žiadnom prípade by nemali a pod.

            Diskusia s dieťaťom/mladým človekom môžete otvoriť skôr nasledovne: ".....počul/a som, že toho času v Bratislave je viacero detí v nemocnici, lebo užili lieky, ktoré nemali užiť. Rád/rada by som sa chcela s Tebou o tom porozprávať, či si počul/a, alebo o niekom vieš, aby sme aj ich upozornili, že to nie je v poriadku........... Bojím sa aj o Teba a potrebujem, aby si vedel/a, že užitie liekov, ani bežne dostupných v lekárni, nie je v poriadku. A keby Ťa aj niekto/niečo nútilo byť v hre alebo v nejakej výzve, tak, aby si to dokázal/a kedykoľvek zastaviť a prísť mi o tom povedať, alebo niekomu najbližšiemu dospelému."

            Ďakujeme za Vašu spoluprácu. Rozhodne o tom budeme citlivo informovať aj v našich triedach. My sme boli informovaní našim CPPPaP a podnikneme všetky kroky, ktorými budeme predchádzať týmto udalostiam.

            Verím, že sa nám spoločnými silami podarí zastaviť tento nežiadúci fenomén.

          • Zastavenie distribúcie AG-samotestov

          • Vážení rodičia, milí žiaci,

            Ministerstvo školstva zastavilo distribúciu AG-samotestov z dôodu poklesu počtu ochorených na Covid 19.

            Samotesty sa budú vydávať školám len v prípade zvýšeného výskytu pozitívnych žiakov (možné ohnisko nákazy), čo predstavuje 10% pozitívnych žiakov v škole na ochorenie COVID-19.